لیفت شقیقه یا تمپورال لیفت چیست و چگونه انجام میشود؟ آیا این جراحی عوارض خاصی دارد؟ چه افرادی کاندیدای مناسبی برای این عمل هستند؟ این موارد از سوالات پر تکرار مراجعین در مورد جراحی لیفت شقیقه هستند که در این مقاله به تفصیل پاسخ آن را شرح میدهیم.
افزایش سن، اصلیترین دلیل برای کاهش چربیهای مفید نواحی صورت و همچنین تحلیل رفتن رشتههای کلاژن است. هر چه سن افراد افزایش مییابد، رشتههای پروتئینی محکم و کشسان به نام کلاژن روبه کاهش مینهد. از این رو پوست در نواحی چون شقیقه، اطراف چشم و ابرو، پیشانی، گونهها و… دچار افتادگی میشود.
همانطور که احتمالا میدانید، شقیقه نام فرورفتگی بخش گیجگاهی (تمپورال) سر و صورت، یک اینچ جلو و بالاتر از گوش است. ناحیهای که در زبان انگلیسی آن را migraine مینامند و سردردهای شدید میگرنی را به این ناحیه نسبت میدهند. به دلیل موقعیت قرارگیری شقیقهها، حالت آنها در حالت ابرو، چشم و پیشانی و حتی از پایین، روی حالت گونهها تاثیرگذار است. افتادگی شقیقه، با ایجاد چین و چروک و پایین آوردن ابرو میتواند احساس افسردگی، ناراحتی و پیری را به چهره فرد بنشاند. از این رو لیفت شقیقه یکی از جراحیهایی است که خصوصا به تازگی بین افراد مورد استقبال قرار گرفته است.
لیفت شقیقه چیست؟
لیفت شقیقه یا Temporal lift به معنی کشیدن پوست در ناحیه شقیقه است. که سفتی و شادابی بخش شقیقه، از بین رفتن خطوط پنجه کلاغی و رفع چین و چروکهای اطراف چشم را به دنبال دارد. وقتی پوست این ناحیه از سر به چشمها، ابرو و پیشانی حالت بی حالی داده است. با یک جراحی سرپایی و ساده به نام لیفت میتوان آن را به حالت شاداب و جوان خود بازگرداند. با جراحی لیفت که به روشهای مختلفی انجام میگردد، یک سوم انتهایی ابرو و چشم به شکل مورب کشیده میشود. این کشش حالت به اصطلاح روباهی، گربهای یا بادامی برای چشم ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید: جراحی چشم گربه ای
تقریبا همه موارد جراحی لیفت شقیقه با هدف زیبایی انجام میشوند و هدف درمانی ندارند. خوشبختانه روند این جراحی سرپایی است و بدون نیاز به بیهوشی انجام میپذیرد. با توجه به اینکه بیهوشی عوارض و ریسکهای متعددی دارد، این یک مزیت بزرگ لیفت شقیقه است که با بی حسی موضعی انجام میشود. پس از این عمل معمولا افراد درد و خونریزی را تجربه نمیکنند و بافت اسکار در نواحی پنهان از چشم، قابل مشاهده نمیباشد. در رایجترین جراحی لیفت شقیقه، سه برش در امتداد و چشم و گوش در بستر موها ایجاد میشود و پوست شقیقه را به صورت مورب میکشد. سپس این برشها با بخیه بسته میشوند و بافت اسکاری از خود به جای نمیگذارند.
انواع روشهای لیفت شقیقه
در گذشته تنها راه لیفت شقیقه انجام جراحی به صورت کاملا تهاجمی بود. اما امروز راههای بینظیر دیگری نیز برای بهبود ظاهر شقیقه وجود دارد. انواع روشهای لیفت با کمک نخ، پلکسر، فیلرهای پوستی و ژل بوتاکس امکان پذیرند. همچنین هر چه روش لیفت شقیقه بر لایههای عمیقتر پوست اثر بگذارد، لیفتینگ ماندگارتر خواهد بود. انتخاب روش مناسب لیفت شقیقه به اهداف عمل، صلاحدید پزشک متخصص، هزینه مورد نظر و طریقه و عوارض هر عمل لیفتینگ شقیقه بستگی دارد.
لیفت ساده شقیقه، تنها بر افتادگی پوست این ناحیه تاثیر جزیی میگذارد. تمپورال لیفت SMAS تاثیر عمیقتر و ماندگارتری بر لایه میانی پوست دارد. و تمپورال لیفت MACS با ایجاد کشیدگی در لایههای بسیار عمیقتر پوست، شقیقه را لیفت میکند. در حالت سوم، لیفتینگ حرفهایتر انجام شده و ظاهر طبیعیتری برای پوست به همراه دارد.
لیفت شقیقه با نخ
یکی از روشهای کم تهاجم برای لیفتینگ شقیقه است. در این روش پس از بی حسی موضعی، نخهای مانند نخ بخیه به کمک سوزنهایی ظریف وارد بخش مورد نظر میشوند. با کشش نخ، پوست این ناحیه نیز کشش پیدا میکند و بخیه طی زمان جذب پوست میشود. ماندگاری این شیوه معمولا ۲ تا ۳ سال است.
لیفت شقیقه با پلکسر (پلاسما جت)
از دیگر روشهای کم تهاجم لیفتینگ شقیقه است که به کمک دستگاهی به نام پلاسما جت شبیه ماژیکی با سر بسیار ظریف انجام میشود. Plexr اشعههای ضعیفی را تا لایه میانی پوست نواحی چشم وارد میکند که باعث سوزانده شدن این نواحی میشود. این روش لیفت معمولا ۵ سال ماندگاری دارد و با توجه به صلاحدید پزشک باید در چند جلسه با فواصل یکی دو ماهه، انجام پذیرد.
لیفت شقیقه با جراحی یا تمپروپلاستی
یک روش تهاجمیتر لیفتینگ است که طی یک تا دو ساعت عمل انجام میشود. بی حسی موضعی و بیهوشی هر دو برای عمل قابل انجام هستند. بعد از جراحی لیفت نیاز به بستری نیست و درد و التهاب به زودی کاهش پیدا میکند. به طور کلی ماندگاری این روش را میتوان مادام العمر دانست. اما عواملی چون تغذیه، سبک زندگی، مصرف یا عدم مصرف دخانیات نیز میتوانند ماندگاری لیفتینگ شقیقه با جراحی را تحت تاثیر قرار دهند.
لیفت با آندوسکوپ
روشی برای لیفت جزیی پوست شقیقه است که با نهایت ظرافت و تقارن انجام میشود. دستگاه آندوسکوپ در رفع چین و چروکها کم عمق و افتادگی خفیف تاثیر به سزایی دارد و بر لایه سطحی پوست اثر میگذارد. در حالی لیفت SMAS و MACS بر عضلات عمیق پوست تاثیر دارند.
لیفت شقیقه با تزریق بوتاکس و فیلرهای پوستی
نیز اثر کوتاهمدت و خوبی بر پوست دارند و برای کشیدن پوست افتاده در نواحی اطراف چشم به کار برده میشوند. فیلرها یا پرکنندههای پوست از جمله اسید هیالورونیک HA باعث سفت شدن و لیفتینگ شقیقه میشوند و ظاهر پوست در نواحی شقیقه و خط رویش مو را بهبود میدهند.
کاندیدای مناسب لیفت شقیقه
در بخش قبل با انواع روش تمپورال لیفت آشنا شدیم. اما لیفت شقیقه برای چه افرادی مناسب است؟ آیا این جراحی محدودیتی برای سن و جنسیت دارد؟ در واقع همه افراد بالای ۱۸ سال که از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشند (به بیماریهای خاص مبتلا نباشند) میتوانند این عمل را به روشهای مختلف انجام دهند. با اینکه بیشتر متقاضیان لیفت شقیقه بانوان هستند، اما آقایان نیز برای بهبود ظاهر خود میتوانند لیفت شقیقه را انجام دهند. لیفت شقیقه چین و چروکهای پنجه کلاغی اطراف چشم را از بین برده و ظاهر شاداب و سرحالی به پوست ناحیه گیجگاهی میدهد.
از لحاظ سنی بیشتر زیباجویان متقاضی لیفت شقیقه افراد مسنی هستند که طی افزایش سن، دچار افتادگی پوست و کاهش چربی زیرجلدی شدهاند. با این حال برخی جوانان نیز که از روند سریع افتادگی پوست رنج میبرند، مایل به لیفتینگ شقیقه هستند. توصیه میشود جوانان برای عمل تمپورال لیفت حداقل تا سن ۲۲، ۲۳ سالگی صبر کنند. چراکه پوست صورت تا این سنین همچنان تغییرات خود را دارد و پیش از آن، پوست به فرم نهایی خود نرسیده است. عمل لیفتینگ شقیقه قبل از ۲۳ سالگی، بازدهی عمل و رضایتبخشی نتیجه را کاهش میدهد و به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
بیشتر بخوانید: جراحی ترکیبی صورت
عوارض لیفت شقیقه
هر عمل زیبایی و درمانی با توجه به میزان تهاجم و طریقه انجام خود، عوارضی را متوجه فرد میکند. لیفت ناحیه تمپورال نیز از این قاعده مستثنی نیست. انواع و شدت عوارض لیفتینگ شقیقه با توجه به نوع عمل و شرایط فرد متفاوت است. به عنوان مثال برخی افراد که دچار فشار خون یا غلظت خون بالاتری نسبت به سایرین هستند، به احتمال قویتری بعد از عمل دچار خون مردگی یا هماتوم میشوند. نکروز پوستی یا بافت مردگی در افرادی که دخانیات و الکل مصرف میکنند، بیشتر است. هر چه روش پیچیدهتری برای عمل انتخاب شود، حساسیت کار پزشک نیز افزایش یافته و احتمال اخذ نتیجه نامطلوب بیشتر است. اما به طور کلی میتوان عوارض احتمالی لیفت شقیقه را در موارد زیر خلاصه کرد:
- نکروز یا بافت مردگی پوستی
- هماتوم، خون مردگی یا تجمع خون در ناحیه غیر از رگ خونی
- ریزش مو )موقتی)
- عفونت
- اختلال در اعصاب حسی و حرکتی ناحیه تحریک (به خصوص در روشهای عمیقیتر لیفتینگ)
- باقی ماندن جای زخم یا بافت اسکار )معمولا یک تا دو ماه)
- نارضایتی از نتیجه عمل چون نامتقارن بودن دو شقیقه، بالا رفتن بیش از حد ابروها و..
- تورم و تجمع مایعات در زیر پوست
- خشکی چشم به دلیل باز ماندن آن در مدت زیاد
- خارش و التهاب پوست
- جوش نخوردن زخم و کندی روند ترمیم
بیشتر بخوانید: هزینه لیفت شقیقه در سال 1402
مراقبتهای قبل از لیفت شقیقه
رعایت نکات مراقبتی قبل و بعد از عمل لیفتینگ شقیقه بسیاری ریسکها و عوارض عمل را کاهش میدهد. در جلسه مشاوره و معاینه قبل از عمل، حتما پزشک این نکات را خدمت شما متذکر میشود اما بد نیست ما هم در این بخش اشارهای به آن بکنیم تا با الزامات کار آشنا شوید:
- حداقل دو هفته قبل از عمل مصرف داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین، داروهای مکمل، ویتامینها، داروهای ضد افسردگی را محدود و قطع کنید.
- دو هفته پیش از عمل از مصرف الکل و دخانیات بپرهیزید.
- پزشک را از داروهای و بیماریهای احتمالی خود مطلع سازید.
- اگر قرار است جراحی لیفتینگ را با بیهوشی عمومی انجام دهید، حداقل ۶ ساعت قبل از عمل، چیزی نخورید و نیاشامید.
مراقبتهای بعد از لیفت شقیقه
- برای بهبود بهتر تورم پس از عمل سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید.
- برای کاهش التهاب (تورم، کبودی، درد) از کمپرس یخ استفاده کنید.
- عدم مصرف سیگار و دخانیات و نوشیدنیهای الکلی تا زمان صلاحدید پزشک.
- عدم میکاپ و آرایش صورت حداقل تا ۲۴ ساعت و عدم شستشو موها حداقل تا ۴۸ ساعت پس از لیفتینگ.
- پرهیز از انجام فعالیتهای سنگین ورزشی.
- استفاده از باند فشارنده ناحیه شقیقه که پزشک تجویز نموده تا حداقل یک هفته پس از عمل.
با انجام این مراقبتها میتوانید سرعت بهبود خود را افزایش داده و کمتر دچار عوارض عمل شوید.